Doet het pijn?
Een IPL-behandeling voel je wel, maar het wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. Elke flits voelt aan als een tikje tegen de huid. Uiteraard zijn sommige lichaamsdelen wat gevoeliger dan de andere, maar zelfs op de gevoelige lichaamsdelen wordt het niet als pijn ervaren.

Is IPL veilig?
Het is zeker veilig. De Ellipse Light SPT is één van de meest geavanceerde apparaten. Het licht van de flits dringt slechts enkele millimeters diep in de huid en het licht is gefilterd zodat de flits een hele specifieke werking heeft. Het is onmogelijk dat bijvoorbeeld lymfe of zweetkliertjes beschadigd worden.

Zijn er ook omstandigheden dat er geen IPL toegepast mag worden?
In sommige gevallen mag er niet met IPL gewerkt worden, zoals bij kanker, pacemaker(sommige zones) , epilepsie, zwangerschap, borstvoeding, koorts, infecties, gordelroos, metalen in of onder de huid in de behandelzone, verse littekens en tatoeages. Bij het intakegesprek wordt een vragenlijst overlegd, aan de hand daarvan beoordeel ik of IPL bij je uitgevoerd mag worden.

Kan definitief ontharen altijd?
Nee, het haar moet voldoende pigment bevatten, anders kan de energie van de lichtflits niet doorgegeven worden naar de haarwortel. Hoogblonde en grijze haren bevatten nauwelijks tot geen pigment en kunnen dus niet met IPL verwijderd worden. Rode haren soms.

Hoe lang duurt een behandeling?
De behandelduur is afhankelijk van de oppervlakte die behandeld moet worden. Voor kleine oppervlakken zoals een bovenlip ontharen zijn slechts enkele minuten nodig. Grote oppervlakken zoals het ontharen van de rug van een man duurt gemiddeld één uur.

Hoelang is de periode tot de volgende behandeling?
Dit is verschillend per lichaamsdeel, maar kan variëren van 4 tot 8 weken.

Heb ik direct resultaat?
Direct na de behandeling ziet je nog geen resultaat. De haartjes zijn wel getroffen door IPL, maar ze zitten nog vast in de haarschacht. Het kan enkele dagen tot zelfs 2 á 3 weken duren voordat deze uitvallen. Na iedere behandeling zie je meer resultaat, leuk om te zien.

Moet ik bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen?
Het is van zeer groot belang dat de huid niet gebruind is door zon of zonnebank. Ga dus niet onder de zonnebank de laatste 4 weken voor de behandeling. Indien je een IPL behandeling in het gezicht laat doen, kom dan met een goed gereinigde huid en zonder make-up op de afspraak. Kom je voor een behandeling aan de oksels, kom dan zonder deodorant.

Moet ik rekening houden met bepaalde nazorg?
Gedurende de kuur moet zonnen en zonnebank vermeden worden. Na de kuur mag je nog 1 maand niet in de zon of onder de zonnebank. Indien je je niet aan deze voorwaarden houdt, dan loopt je het risico dat er op de behandelde plaatsen blijvende pigmentvlekken ontstaan. Is zon onvermijdelijk, dan dien je een goede sunblock te gebruiken.

Is het voor iedereen geschikt?
Ja, IPL is voor mannen en vrouwen en voor jong en oud. Echter kan bij jongeren die nog niet volgroeid zijn wel nog nieuwe haarontwikkeling tot stand komen, daarom wordt ontharen bij te jonge mensen afgeraden met het advies te wachten tot men lichamelijk volwassen is.

Is definitief ontharen ook werkelijk definitief voor de rest van het leven?
Naarmate men ouder wordt verandert het lichaam. Er kunnen op latere leeftijd haren groeien die men voorheen nooit heeft gehad. Een bekend voorbeeld hiervan is haargroei op de oren van oudere mannen. De haarzakjes die nu geen haren meer produceren omdat ze met IPL behandeld zijn zullen dat ook nooit meer doen, maar het lichaam kan altijd nieuwe haarzakjes activeren. Deze haargroei is meestal minimaal en blijft beperkt tot donshaartjes. In enkele gevallen is het mogelijk dat het lichaam de bloedtoevoer naar het haarzakje herstelt waardoor deze weer actief wordt, maar dat betreft dan hooguit enkele haartjes die gemakkelijk weer verwijderd kunnen worden.